Oldtimer Vrienden Club Bergen op Zoom

 

Rit mei 2017.

Uitgezet door Marc en Dirk en gereden op zondag 14 mei 2017.

www.afstandmeten.nl/index.php?id=1985936

Meirit 2017
Moederdag of toch weer niet?

Op de tweede zondag in mei is het in Nederland en België Moederdag. Echter in de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag sinds 1913 op Onze-Lieve-Vrouwe Hemelvaart, de 15e augustus gevierd. Het was deze zondag 14 mei vertrekken uit Antwerpen.

Marc zette zijn traditie weer voort om deze rit voor zijn rekening te nemen. Samen met Dirk liet hij ons verzamelen bij café Canada in de Luchtbal. De Noorderbaan was opgebroken dus was het eventjes zoeken naar de parkeerplaats. Een leuk aantal deelnemers was komen opdagen. Na uitleg van Marc was het rond 11.30 uur vertrekken.

Zodra je richting Brasschaat en Schilde rijdt weet je dat je weer mooie villa’s kunt verwachten. Echter hierna reden we een mooi landelijk gebied binnen, langs het Fort van Oelegem.

 

Het betonnen pantserfort van Oelegem maakte deel uit van de hoofdverdedigingslinie rond Antwerpen. Deze fortengordel staat ook bekend als de Versterkte Stelling Antwerpen. De bouw vond plaats tussen 1909 en 1914. Tijdens de slag om Antwerpen in Eerste Wereldoorlog lag het fort buiten de aanvalszone en na de val van Antwerpen kwam het in handen van de Duitsers.

Tegen het einde van de jaren '30 werd het fort omgebouwd tot infanteriesteunpunt en werd het Antitankkanaal aangelegd. In de Tweede Wereldoorlog speelde het fort van Oelegem een bescheiden rol. In 1944 diende het fort als communicatiecentrum van de geallieerden voor de afweer van V1 raketten die uit Nederland op Antwerpen werden afgeschoten. Na de tweede wereldoorlog had het fort geen militaire functie meer, het werd geplunderd en begon in ruïne te vervallen. Gelukkig bleek het fort een ideale plaats voor vleermuizen te zijn. De fladderende zoogdiertjes hebben er een ideale overwinteringsplaats gevonden waar ze de rust vinden die ze nodig hebben.

De omgeving Zoersel, Malle, Rijkevorsel volgden. De pijlen die we onderweg tegenkwamen wezen ons voor een groot deel naar Den Heibaard in Loenhout. Marc wist te vertellen dat deze pijlen van een voor hem bekende motorclub waren.

Na de weer heerlijke lunch was het richting Nederland. Marc en Dirk lieten ons nog over onverharde wegen rijden. Dit verhoogde de landelijke uitstraling van de rit. Via Achtmaal en Essen, langs de grens, werd via Huijbergen Le Soleil in Hoogerheide bereikt.

Een leuke en afwisselde rit van Marc en Dirk.   

Uw razend nieuwsgierige reporter.