Oldtimer Vrienden Club Bergen op Zoom

 

Rit maart 2017.

Uitgezet door Wil Nelissen en gereden op zondag 12 maart 2017.
www.afstandmeten.nl/index.php?id=1940564

De zand- en kleigronden
een natuurronde Brabantse Wal.

Op de eerste rit van 2017 was het al een hele drukte bij het vertrekpunt Le Soleil te Hoogerheide. Veel Vlaamse vrienden waren aanwezig en dezen werden, op deze zonnige zondag  maart 2017 door Wil getrakteerd, op een rondje door de Brabante Wal.

  De Brabantse Wal is een opvallend landschap in West-Brabant, op de grens met Zeeland en Vlaanderen (België). De Brabantse Wal ligt in de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom en een deel van Steenbergen en Roosendaal. 

Het meest opvallend in het landschap van de Brabantse Wal is de steilrand: een abrupte overgang van de hoger gelegen zandgronden naar de lager gelegen zeekleipolders. Deze steilrand slingert van Ossendrecht langs Hoogerheide, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Halsteren tot Steenbergen. De steilrand is aangemerkt als aardkundig waardevol gebied. De steilrand bereikt hoogten van ongeveer 20 meter boven NAP. Deze steilrand, ook wel hoge rand en zoom genoemd, is waarschijnlijk ontstaan door erosie door de rivier de Schelde en door de zee. De hogere zandgronden zijn vooral bebouwd en met bos en hei bedekt. De lager gelegen kleigronden zijn vooral in gebruik voor de landbouw. Ook liggen er kreekresten. Aan de voet van de Brabantse Wal ligt bij Bergen op Zoom het Markiezaatsmeer, een door de Deltawerken afgesloten deel van de Oosterschelde.

Vanuit Hoogerheide was het maar een stukje naar Woensdrecht. Richting Bergen op Zoom werd er bij landgoed Mattemburgh weer de natuur ingedoken. Via Heimolen en Zoomvliet over de nieuwe fietsstraat.  

Een fietsstraat is een straat die ingericht is als fietsroute, maar waarop tevens auto's zijn toegestaan. Dit autogebruik wordt echter beperkt door het karakter en de inrichting van de fietsstraat. In Nederland zijn fietsstraten rood gekleurd, net als fietspaden.

Via Heerle, Welberg en Dinteloord kwamen we in Fijnaart. Hier was het buiten heerlijk genieten van een lunch bij De Fendertse Hoeve. Na de lunchpauze lang Standdaarbuiten, Oudenboch, Zegge en Roosendaal. Langs Wouwse Plantage en Huijbergen bereikten we over zandgrond weer Hoogerheide.

Het was een prima openingsrit van Wil die ook door enkele nieuwe leden in de smaak viel

Uw razend nieuwsgierige reporter.