Oldtimer Vrienden Club Bergen op Zoom

 

Rit juni 2017.

Uitgezet door Mat Sonnemans en gereden op zondag 11  juni 2017.

www.afstandmeten.nl/index.php?id=1717564

 Rondje om de Biesbosch
een rit door Nederlandse vestingsteden en natuurgebied

De opkomst 11 juni beter als het jaar ervoor. Mat had dezelfde rit weer uitgeschreven als het jaar ervoor. Er waren toen maar 4 deelnemers. Nu was de opkomst 100% beter, maar toch aan de matige kant.

In de Middeleeuwen ontstaan in Brabant langs vaarwegen en handelsroutes bloeiende handels- en nijverheidsplaatsen. Om have en goed tegen plunderende legers en rondtrekkende roversbenden te beschermen, verwerven vanaf halverwege de 14e eeuw vooral de strategisch gelegen plaatsen stadsrechten. Dat geeft ze het recht om grachten te graven, omwallingen op te werpen en ommuringen te bouwen.

Met de bescherming van het water in de (brede) stadsgrachten ontstaat zo langs de noordgrens van Brabant een lint van vestingsteden. De uitvinding van het buskruit en het toenemende gebruik van kanonnen, die bovendien steeds zwaardere kogels kunnen afvuren, noodzaken de vestingen om regelmatig aanpassingen te doen aan de versterkingen.

De rit gaat dan ook langs deze noordgrens van Brabant. Willemstad, Klundert en Geertruidenberg worden aangedaan. De lunch bij de Eifeltoren kon dit jaar buiten genuttigd worden. Het was goed toeven bij Le Grand Jardin in Almkerk.

Na de lunch was het verder rijden door  Woudrichem en de noordkant van de Biesbosch.

Koning Willem I geeft na het uitroepen van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 aan de vestingbouwkundige Cornelis Kraijenhoff de opdracht de Nieuwe Hollandse Waterlinie te ontwikkelen. Alleen het zuidelijkste puntje daarvan, met de vestingstad Woudrichem, ligt in Noord-Brabant.

Een mooie rit die weer eindigde bij De Banaan.

Uw razend nieuwsgierige reporter.