Oldtimer Vrienden Club Bergen op Zoom

 

Rit augustus 2017.

Uitgezet door Karl, Dave en Gregg en gereden op zondag 13 augustus 2017.

 www.afstandmeten.nl/index.php?id=2053520

De Bakkersmolenrit
Karl, Dave en Gregg hadden het idee om een rit uit te schrijven vanuit de bakkersmolen in Essen-Wildert. De BickBank Tour, een meerdaagse wielwedstrijd door Nederland en België, gooide op deze 13e augustus echter roet in het eten. Essen was niet binnen te komen want deze koers had hun laatste etappe gepland vanuit Essen naar Geraardsbergen.

De molen, een stellingsmolen, is gebouwd in 1981. Het begon allemaal bij de aankoop van een meer dan twee eeuwen oude hoeve in de Sint-Jansstraat. De bouw van de molen startte op 4 juni 1980. Het metselwerk heeft een doormeter aan de basis van 7,40 meter. Daarin werden meer dan 280 000 recuperatiebakstenen verwerkt. Op een hoogte van 6 meter bevindt zich de stelling, deze dient voor het kruiwerk.

Aannemer, J. Van Den Bleeken uit Nieuwmoer, eindigde de bouw van de molenromp op een hoogte van 17 meter. Nu kon de kers op de taart gezet worden. Dit hield in dat op 15 juni 1981 de kap op de molen kon gezet worden. Dit zorgde voor nog eens 4m extra in de hoogte. Nu was het gebouw klaar voor het aanbrengen van de roeden. Het draaiende wiekenkruis bereikt een maximale hoogte van 32 meter.

Nu er niet gestart kan worden in Essen was het vertrek bij De Kroon in Nieuwmoer. De rituitzetters hadden een hoop reclame gemaakt in het Vlaamse en de opkomst was ook groot. Ook enkele oud leden waren van de partij, maar vooral nieuwe gezichten.  Het leek wel een vervroegde jaarrit. Karl legde uit wat de bedoeling was . Het roadbook was volgens het bolletje pijltje principe en er was een heuse puzzel/foto wedstrijd bijgevoegd.

We begonnen noordelijk te rijden richting Essen om richting Achtmaal Nederland in te rijden. Om weer de grens over te gaan om via Loenhout en Brecht het lunchadres in Sint Job in ’t Goor te bereiken. Bij brasserie De Kolonie werd buiten genoten van een lekkere lunch.

Karl, Dave en Gregg lieten ons ook na de lunch nog genieten van natuur en mooie huizen. Via Brasschaat, Kapellen en Kalmthout werd er geëindigd bij De Kroon.

Hier werd nog een door een Antwerpse kunstenaar ontworpen prijs uitgereikt aan de deelnemer die de meeste punten had verdient met de puzzel- en fotowedstrijd.

Een  mooie en leuke dag en de heren mogen van mij deze augustusrit jaarlijks gaan invullen. Volgend jaar wellicht vertrekken vanuit de Bakkersmolen te Wildert?

Uw razend nieuwsgierige reporter.