Oldtimer Vrienden Club Bergen op Zoom

 

Rit maart 2016.

Uitgezet door Mat, met dank aan Rianne en Herman en gereden op zondag 13 maart 2016. 
 www.afstandmeten.nl/index.php?id=1697264

Langs beelden en monumenten op de Brabantse Wal

Het was zondag 13 maart prima weer, een klein lente zonnetje, om de eerste rit van 2016 gaan rijden. De opkomst van ongeveer 20 oldtimers was goed te noemen.

Allereerst werd Rianne nog eventjes in het zonnetje gezet, vanwege haar afscheid van jarenlange voorzitterschap.

De laatste rit van vorig jaar lieten Lianne en Jan ons de Brabantse Wal van hoog naar laag en andersom zien. Na een idee van Rianne om een rit langs beelden in onze omgeving te maken, zette Mat een rit langs beelden en monumenten op de Brabantse Wal uit. Herman  wist heel veel van deze monumenten te liggen. Hij maakte er foto’s van en Mat wist er zo ook nog een puzzelrit van te maken.

De stoet van oldtimers, vanuit Le Soleil te Hoogerheide, vertrok naar het zuidelijke gedeelte van de rit. Op de Huijbergseweg was het eerste monument te vinden: Akkerven (Jac van Nes, 2008). In Ossendrecht kwamen  we langs De Brouwer (Léon Verbunt, 1996) zittend op een bierton met een pul in zijn hand.  Aan de overkant een Frans Kanon, welk door de Duitsers in Ossendrecht is gebruikt. Verder langs de Bronzen Os een ode aan de carnavalsstichting d’Ossekoppe en zo richting Woensdrecht te rijden.

Akkerven


De Brouwer


Frans Kanon


Bronzen Os


Onderweg nog uitstappen voor De Geuzenkei, de vermoedelijke scheiding tussen de heerlijkheden van Ossendrecht en Calven, anno 1550. De nieuwe Scheldeweg werd overgestoken en in Woensdrecht was het stilstaan bij de 2 e wereldoorlog. De Sherman tank  had nog meegedaan aan de strijd op Woensdrechtse Heide (vliegbasis). Bij het tegenovergelegen Bevrijdingsmonument  worden de hondertal gevallen Canadezen herdacht.  

De Geuzenkei


Sherman tank


Bevrijdingsmonument


Vliegbasis Woensdrecht


 Lang de ook in de oorlog gebruikte Vliegbasis Woensdrecht  kwamen we al snel in Bergen op Zoom. Langs in 1987 gebouwde Sint Gertrudiskapel, de patroonheilige van Bergen op Zoom deden we het centrum van de stad aan. Allereerst het vastenavend beeld Bouwe en ’n kop en zeggen jullie  maar wie de bouwer is en wie de kop. Door langs het Zamenhof monument  de grondlegger van het Esperanto om bij het Bleekveld De Geit van Mie van D’n Os te bewonderen. Volgends de legende zou Mie een geitje hebben gehad dat per ongeluk in de prikkeldraad terecht kwam en zo een stuk van haar uier verloor. Elk jaar op 11 november wordt bij het beeld een liedje hierover gezongen en de vastenavend geopend. Als laatste in Bergen op Zoom voorbij de Beeldentuin Het Nieuwe ABG. Deze beeldentuin is vrij toegankelijk en informatie van de beelden kunnen jullie krijgen bij de receptie.  

Sint Gertrudiskapel


Bouwer en 'n kop


Zamenhofmonument


De Geit van Mie van D'n Os


Beeldentuin Het Nieuwe ABG


 De rit liep verder in noordelijke richting. In Halsteren bij het Sint Crijnsputje in de buurt staat de in 1985 gebouwde Sint Quirinuskapel. De rit vervolgde langs De Fort Roovere om in de Dorpsstraat te stoppen voor De Bakker weer een beeld van Léon  Vermunt (1997). Een paar stappen verder staat De Alterse Spinool van Henny Knoet (2005) het teken van de Alterse Vastenavend. De naam spinool is een afgeleide  van de achternaam van veldheer Ambrosio de Spinola en het Italiaans woord “spinola” wat betekent doorntje, stekelkeltje en ook uitgelegd kan worden als aanstekelijk. 

Sint Quirinuskapel


De Bakker


De Alterse Spinool


De landweg aan de westkant van Halsteren ging een mooi zicht van de Brabantse Wal en zo werd Lepelstraat binnengereden.  Op de centrale plaats “’t Marktje” werd in het kader van de herinrichting  Samenhorig en eendrachtig van Hans Blank (2015) gerealiseerd. Bij de kerk  vindt je het Oorlogsmonument Lepelstraat. Dit monument herdenkt de in 1940 gesneuvelde soldaten uit Lepelstraat. Het monument is in 1940 gemaakt door Janus Buijens. Erg dubbel aan dit monument is het feit dat deze Janus Buijens zelf sneuvelde aan het Oost-Front in 1942.

 

Samenhorig en eendrachtig

 


Oorlogsmonument Lepelstraat


 

In Steenbergen werd er heerlijk geluncht bij Brasserie Puur in de Kaaistraat. Steenbergen uit naar Welberg om hier te stoppen bij Bevrijdingsmonument Welberg. Dit monument bestaat uit een klok met klokkenstoel en herinnert aan de door oorlogshandelingen omgekomen inwoners van Welberg en de soldaten van de het Canadese Algonquin Regiment. Een dorp verder ligt aan een bosrand het Bevrijdingsmonument Moerstraten, wat herinnert aan de negen gesneuvelde Canadese soldaten bij de bevrijding van Moerstraten.

 

Bevrijdingsmonument Welberg


Bevrijdingsmonument Moerstraten


De Sanegeit


Via de oostkant steken we dan weer over naar het zuidelijke gedeelte van de rit. In Huijbergen staat het laatste beeld wat bekeken moest worden: De Sanegeit . De sanegeit genoot een bijzondere melkproduktie en werd dan ook wel de “Koe van den arme” genoemd.  Het beeld van Kees Warmoeskerken werd op 11-11-1984 onthuld door de Huijbergse carnavalsvereniging De Sanegeit.

Bij elk beeld moest een letter (bij eentje een cijfer) genoteerd worden en zo kwam men aan de oplossing van de puzzel: De 11 stedentocht giet oan.

Dit leverde nog een hoop gepuzzel op, maar na veel wikken en wegen kon Mat de drie prijswinnaars bekend maken. Willem, Marcel en Steven mochten kiezen uit de alcoholische prijsjes.

Na een gezellige nazit bij Le Soleil zat de eerste rit van het jaar erop.

Uw razend nieuwsgierige reporter.