Oldtimer Vrienden Club Bergen op Zoom

 

 

 

De 11 steden.

Informatie en links (bron: beleeffriesland.nl ) over de 11 steden die we aandoen tijdens de 2 ritten.  

 

 

vvvleeuwarden.nl

princessehof.nl

friesmuseum.nl

De hoofdstad en Hofstad van Friesland. De stad van Mata Hari, van Slauerhoff en van Escher. Een stad waar de Nassau’s een tijd de scepter hebben gezwaaid en veel monumenten hebben nagelaten.  

De Friese hoofdstad heeft veel te bieden. Bijvoorbeeld een prachtige historische binnenstad, boeiende musea en spetterende evenementen. Wandelend door het centrum ontdek je de stad waar danseres Mata Hari haar jeugd doorbracht, de dichter Slauerhoff en kunstenaar Escher werden geboren en de voorouders van ons huidig koningshuis regeerden. De geschiedenis van de stad vind je terug in de vele monumentale panden. 

 

vvvzuidwestfriesland.nl/dorp-en-stad/sneek

www.sneekismeer.nl

friesscheepvaartmuseum.nl


De waterpoort van Sneek. Prachtig verlicht. De Sneekweek. Het skûtsjesilen. Gegarandeerd feest. Zowel op het water als op het land. Sneek bruist!  

Naast watersport heeft Sneek nog veel meer te bieden. De stad is rijk bedeeld met monumenten en oude stadsgezichten. Het is de moeite waard om verder te kijken dan de Waterpoort, het stadhuis en de Martinikerk. De beroemde Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier ligt daar begraven. 
Binnen de grachtengordel van Sneek ligt het gezellige centrum met zijn restaurants, cafés en discotheken. Vergeet niet voor je naar huis gaat Sneeker Drabbelkoeken mee te nemen. Kun je thuis nog even heerlijk nagenieten van je bezoek aan deze watersportstad!

defryskemole.nl

Wie door het langgerekte centrum van IJlst wandelt, wordt meteen verliefd op de twee kleine grachten. Let vooral ook op de ‘bleken’ of ‘overtuinen’.  Dit zijn aan het water grenzende tuinen die slechts door een weg worden gescheiden van de nabijgelegen huizen. Vroeger werden deze tuinen gebruikt om de was te bleken. De tuinen zijn nog steeds in particuliere handen en zijn bijvoorbeeld ook gebruikt als filmdecor voor de Kameleonfilm.
Een opvallende bezienswaardigheid is de houtzaagmolen De Rat uit 1638. IJlst is ook bekend van de vroegere Koninklijke Fabrieken J. Nooitgedagt & Zn die schaatsen, speelgoed en gereedschap vervaardigde. Momenteel doet de voormalige fabriek dienst als museum: het Doe- en Kijkcentrum Nooitgedagt. Leuk om te bezoeken, zeker ook voor kinderen! Vermeldenswaard is het klokkenatelier van Hans Visser. Hij restaureert antieke klokken en ontwerpt nieuwe klokken.

sloten.nl

Sloten is de kleinste van de Friese elf steden en misschien ook wel de mooiste. Sloten is een stadje waar ongeveer 900 mensen wonen. Eeuwen geleden was het ook al klein, maar wel dapper. De muren, wallen, grachten en stadspoorten moesten de stad onneembaar maken voor indringers. Ze zijn nog steeds helemaal intact. Bekijk vanaf de middeleeuwse stadswallen de kanonnen die de inwoners van Sloten ooit beschermden. Je hoort ze knallen! Of luister eens naar de stem van de stadsomroeper die nog buldert door de straten van Sloten. Hier krijg je op ouderwetse wijze het nieuws aangekondigd.
In de Korenmolen De Kaai wordt op ambachtelijke wijze tarwe tot meel verwerkt. Je kunt er zelfs een zakje meel kopen!
Alle passerende schepen moesten in Sloten tol betalen. De gunstige ligging bracht veel geld in het laatje. Je kunt deze rijkdom goed zien aan de koopmanswoningen met prachtige gevels en aan het voormalige stadhuis. Hier is nu een museum gevestigd.
Ook de zeventiende eeuwse kerk mag je echt niet missen. Op de vele terrasjes aan de grachten is het zomers altijd gezellig. Ook watersporters komen graag naar Sloten. Het Slotermeer is immers vlakbij.

stavoren.nl/

De prachtige haven van Stavoren met het statige Vrouwtje van Stavoren die uitkijkt over de zee. Achter dit standbeeld schuilt een pracht verhaal. Leuk om ter plekke te horen!  

Tegenwoordig viert de watersport in Stavoren hoogtij. Tijdens het seizoen is het een drukke en gezellige invalspoort op het uiterst zuidwestelijke puntje van Friesland. De J.W. Frisosluis is een van de belangrijkste doorgangen voor watersporters van het IJsselmeer naar de Friese meren. 
De haven van Stavoren is voor veel toeristen ook het vertrekpunt voor een tocht met een schip van de bruine vloot. Stil uw lekkere trek bij de viszaak van de Friese Troubadour Doede Bleeker.

toeristinfohindeloopen.nl

knrm.nl

bedrijfbootsma.nl (schaatsmuseum)


Houten bruggetjes, karakteristieke geveltjes en smalle straatjes. Hindeloopen is met zijn jachthaven en strand, met een klassiek paviljoengebouw op de zeedijk, populair bij vele toeristen.  

Hindelooper klederdracht. Typische schilderingen. Met een eigen taal, die zelfs de Friezen niet verstaan. Allemaal kenmerken van het pittoreske stadje Hindeloopen.

Een wandeling door het stadje levert fraaie doorkijkjes op. In Hindeloopen zijn nog steeds kapiteinshuizen te vinden met een klein ankertje aan de gevel. Dat was vroeger het teken dat de kapitein thuis was. Zomers als de kapitein op zee was, woonden de vrouwen met de kinderen in een kleiner huisje dat achter in de tuin aan een grachtje gebouwd was.
Als je door de haven loopt, kun je het lichtblauwe en hoog gelegen houten hokje niet missen. Dit is het oude gebouwtje van De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij. Kijk gerust eens binnen! 
Uiteraard is er nog veel meer te bewonderen. Zoals het Museum Hindeloopen. Een kennismaking met de Hindelooper geschiedenis. In het Schaatsmuseum kun je de grote schaatscollectie bewonderen. Bovendien is er nog een originele smederij, lakkerij en houtbewerking-plaats.

workum.nl

jopiehuismanmuseum.nl

strontraceworkum.nl

 

Stillevens met een menselijk verhaal. Dat kon niemand zo goed schilderen als Jopie Huisman. Drie populaire zeilraces in één week.   

De oude binnenstad van Workum nodigt zeker uit voor een wandeling. In het historisch stadhuis vind je ‘It Kasjot’. Landlopers, dronkenlappen en criminelen brachten soms veel tijd door in deze houten strafcel. Het is nogal een contrast met het versierde plafond en goudleren behang in de Oude Raadszaal. Op het plein De Merk, gelegen in het hart van de stad, is het zomers heerlijk toeven op de vele terrasjes. Bekijk eens de Boterwaag uit 1650. Vlakbij staat ook de St. Gertrudiskerk. Opvallend aan deze kerk is de vrijstaande toren en sacristie. 
Ken je het karakteristieke Workumer aardewerk? Pottenbakker Aurora maakte het trouwservies van prinses Beatrix en prins Claus. Vergeet verder niet het Museum Warkums Erfskip, Museum Kerkelijke Kunst en Museum “Tankstop”. Scheepstimmerwerf ‘De Hoop’ is zeker ook een bezoekje waard. De oude werf ligt naast de oude zeesluis van Workum.
De Strontrace en Beurtveer. Twee populaire zeilraces die in de herfstvakantie in Workum plaatsvinden. De strontrace; klinkt vies, maar is reteleuk! Bij de Strontrace en Beurtveer worden alleen traditionele zeilschepen gebruikt. Motorgebruik is dan ook niet toegestaan, maar (bijna) alle andere manieren die je kunt bedenken om een boot vooruit te krijgen wel! Het talrijke publiek steekt altijd enthousiast de handen uit de mouwen om de schepen de haven uit te trekken.

visitbolsward.nl

fietselfstedentocht.frl

sonnema.nl

usheit.com

Bolsward, de Hanzestad van Friesland. Waar de Fietselfstedentocht zowel begint als eindigt. In Bolsward vind je ook nog het mooiste Stadhuis van Nederland.  

Bolsward is een historische Hanzestad die je in al haar glorie kunt bewonderen. Met het befaamde stadhuis, maar vooral ook de Martinikerk. Deze kerk, de ‘Kathedraal van het Noorden’ bevat prachtige middeleeuwse koorbanken met rijk snijwerk.
De 13e eeuwse Broerekerk, het oudste gebouw van Bolsward, was vroeger onderdeel van een Minderbroedersklooster. De robuuste Middeleeuwse ruïne, is begin 2006 van een unieke, zwevende glazen overkapping voorzien. Zo is de kerk ruimtelijk, licht en sfeervol en vormt een uniek podium voor allerlei bijeenkomsten.
En je hebt vast altijd al willen weten hoe Beerenburg wordt gemaakt. In de zomermaanden geeft de fabriek van Sonnema interessante rondleidingen. Na afloop mag zo’n lekkere borrel gedronken worden. Beerenburg te sterk? Rijd dan door naar de bierbrouwerij van Us Heit aan de Snekerstraat. Hier maken ze heerlijk bier, dat uw smaakpapillen zal verrassen.
Vergeet niet het Gysbert Japicxhûs te bezoeken. Bewonder hier het werk van misschien wel de grootste dichter van Fryslân.

 harlingen-friesland.nl

  wadden.nl

De vissersstad. De havenstad. Vertrekpunt van de veerboten naar Terschelling en Vlieland. Maar vooral een gezellige stad waar je heerlijk over de dijk flaneert.  

Of kies je toch liever voor de gezellige binnenstad van Harlingen? Je ruikt de zilte lucht bij aankomst. Je hoort de scheepshoorn die duidelijk maakt dat de veerboot naar de Waddeneilanden vertrekt. Als havenstad leent Harlingen zich ook uitstekend voor een citytrip. Flaneer over de Waddenpromenade met uitzicht op de Waddenzee en de voorbij varende schepen en bootjes.
Ontdek de geheimen van de binnenstad onder begeleiding van een stadsgids. Wandel langs de prachtige binnenstad met zijn grachten, de talloze monumenten, de grote pakhuizen en de vele kroegen, eethuisjes en restaurants. Ook is de havenstad prachtig om vanaf het water te bewonderen. De rondvaartboot ligt voor je klaar bij de Havenbrug (Zuiderhaven).
Daarnaast telt de stad een groot aantal galeries die gezamenlijk een kunstroute hebben ontwikkeld. Onder het motto ‘wandel en waai binnen’ kunt u op tien locaties kennis maken met diverse kunstuitingen.

planetarium-friesland.nl

stervandeelfsteden.nl

De op een na oudste universiteit, de oudste studentenkroeg en het oudste, nog werkende planetarium van Nederland staan allemaal in Franeker.  

De inwoners van Franeker stalen ooit de kerkklokken van Harlingen en worden nog steeds de Klokkendieven genoemd. 
Een planetarium dat nog geheel in werking is, dat mag je niet missen. Het Koninklijk Museum Eijse Eijsinga heeft een brede verzameling van historische, astronomische instrumenten. De universiteit van Franeker bestaat niet meer. Toch hangt in de straten nog steeds de sfeer van de academie. Wandel langs de professorenhuizen en neem een biertje in het oudste studentencafé van het land, Bogt van Guné. 
Daarnaast zijn er nog drie belangrijke historische bouwwerken die zeker uw bezoek waard zijn. De Martinikerk is in Fryslân de enige middeleeuwse kerk met een kooromgang. Het stadhuis van Franeker uit 1591 is compleet gebouwd in de renaissancestijl. De Martenastins is het stadskasteel dat in het hart van de historische stad in 1498 is gebouwd. Sinds 2006 laat Museum Martena hier allerlei aspecten van de geschiedenis van Franeker zien.

dokkum.nl


Dokkum, bekend van Bonifatius. Ooit een havenstad, maar nu vooral bekend als bedevaartsoord. Een prachtige stad met een historische sfeer.  

Het centrum van vestingstad Dokkum met trapgevels, grachten en bolwerken, ademt nog altijd de historische sfeer uit. Kenmerkend voor het stadhuis zijn de 17e, 18e en 19e eeuwse bouwstijlen. Je kunt zelfs het authentieke interieur bezichtigen. Ook de korenmolen Zeldenrust en de pelmolen De Hoop zijn de moeite zeker waard. Je hoeft je ogen niet eens te sluiten om je een paar eeuwen terug te wanen.
Een bezoek aan de inmiddels wereldberoemde Bonifatiusbron mag je zeker niet overslaan. De bron is volgens de legende ontdekt en gezegend door Bonifatius. Er vloeide zuiver, zoet water uit, terwijl het water in de omgeving zout en bitter was! Volgens zeggen waart zijn geest nog steeds rond en kent de bron inmiddels ook geneeskrachtige werkingen.
Met de historische ‘tuindersvlet’ die door de Dokkumer grachten vaart, is Dokkum uitstekend vanaf het water te bewonderen.